Zlatne poluge kao najsigurnija investicija danasnjice.

Zlatne poluge – Sigurna investicija
Zlatne poluge su u celom svetu percipirane kao jedna od najsigurnijih investicija. Razlog poverenja u zlato je mogućnost ovog plemenitog metala da trajno očuva vrednost kapitala. Naime, radi se o posebno retkom metalu. Sve zlato ikad izrudareno u ljudskoj istoriji stalo bi u približno tri olimpijska bazena standardnih dimenzija. Zbog retkosti i visokih troškova rudarenja, količina zlata koja je na raspolaganju čovečanstvu relativno se sporo povećava, a potražnja za ovom plemenitom metalom konstantno raste. Upravo zbog toga zlatne poluge i kovanice s vremenom dobivaju na vrrednosti.
S druge strane, količina papirnog (fiat) novca se povećava relativno brzo, pri čemu novac konstantno gubi vrednost. Razlog štampanja novog novca je uvek isti – države suočene s nedostatkom novca i velikim dugovima žele što pre rešiti trenutne probleme i jednostavno pokušavaju stvoriti kapital iz ničega. To dovodi do rasta cena u celom gospodarstvu, a taj fenomen se naziva inflacija. Inflacija je zapravo indirektni porez na štednju, jer građani koji čuvaju deo novca za budućnost, s tom štednjom kasnije mnogu kupiti sve manje roba i usluga. Dugoročni rezultat Inflacija je lepo sročena u popularnoj frazi “Nekad je 100 nemačkih maraka vredelo više nego danas 100 eura”.
Gubitak vrednosti novca nije karakteristika samo naše zemlje, nego se događa sirom sveta. Gotovo sve papirne valute u istoriji su propale, a od danas postojećih papirnih valuta, apsolutno svaka od njih danas ima manju kupovnu moć nego pre nekoliko deset vekova.
Upravo zbog toga, sve se više onih koji žele dugoročno zaštititi vrednost svoje štednje odlučuje na kupovinu poluga zlata. Ulaganje u zlato garantuje dugoročno očuvanje vrednosti, a u poslednjih dvadeset godina donosilo je prinos od približno 7% godišnje, što je osetno više od kamate na štednju i prinosa većine investicionih fondova. Najisplativiji način ulaganja u zlato je kupovina standardizovanih poluga ovog metala. Naime, takve zlatne poluge su kategorizovane  kao investicono zlato, a prednost takvog oblika plemenitog metala je niska razlika između kupovne i prodajne cene, što znači da su za vlasnika poluge transakcijski troškovi niski.
Težina zlatne poluge
Standardna težina velikih poluga koje se nalaze u trezorima centralnih banaka je 400 unci (12,4 kg). Upravo se takve zlatne poluge često mogu videti u filmovima i dokumentarcima o plemenitim metalima. Ali, svaka od njih vredi više miliona dinara, zato se retko nalazi u sefovima individualnih investitora. Manji investitori najčešće se odlučuju na zlatne poluge težine 1 kg, 500g, 250g, 100g, 50g, koje su naravno mnogo jeftinije i praktičnije za prenos. Takođe su popularne i poluge zlata od jedne unce (31,1 gram) kao i male poluge od 10g, 5g, 2g i 1g, koje su idealne za redovnu kupovinu.
Cena zlatne poluge
Cena proizvoda od zlata najviše ovisi o težini – što je proizvod teži, cena je veća, a vredi i obrnuto. Takođe, kao i u većini drugih situacija, isplativije je kupovati veću količinu. Jedna poluga od 1 kg košta za nijansu manje od 10 poluga iste plemenite kovine od 100g, a jedna poluga od 10g košta nešto manje nego 10 malih polugica od 1g.
Drugi faktor koji utice na cenu je proizvođač. Različite kovnice imaju različite troškove proizvodnje zlatnih poluga zbog cena radne snage, energenata, različite cene neobrađenog metala koje nabavljaju iz rudnika ili firmi koje otkupljuju lom zlata itd. Zbog toga, one kovnice koje imaju više troškove proizvodnje gotovih poluga često imaju za nijansu višu cenu proizvoda. Ne treba zanemariti niti vrednost brenda. Građani Austrije će u pravilu hteli poluge koje proizvodi Münze Österreich, stoga ova kovnica može svoje proizvode u Austriji prodavati po nešto skupljoj ceni nego druge kovnice.
No, kada su u pitanju neoštećene standardizirane zlatne poluge, cena se bez obzira na sve gore navedene faktore ne razlikuje za više od nekoliko posto.
Koje poluge su najbolje?
Bez obzira o kojoj se uglednoj svetskoj kovnici radi, investicione zlatne poluge su kvalitetno dugoročno ulaganje. Na našim prostorima su najpopularnije Argor Heraeus poluge koje se kuju u Švicarskoj. Argor Heraeus je deo velike nemačke Heraeus grupacije specijalizovane za obradu plemenitih metala. Prednost Argor Heraeus poluga je to što su za nijansu jeftinije za kupovinu od sličnih proizvoda drugih poznatih proizvođača, a razlog je to što Heraeus masovno otkupljuje lom zlato, stoga ima jeftinu sirovinu za izradu standardiziranih proizvoda od zlata.
Kada je u pitanju veličina, iako su velike poluge u pravilu jeftinije po gramu zlata, većina kupaca se odlučuje za male zlatne poluge. Naime, ako vlasniku poluge od 1 kg jednog dana zatreba nekoliko hiljada eura, neće morati prodavati celu investiciju koja vreedi nekoliko desetina hiljada eura, nego će moći prodati samo deo .
Zlato može poslužiti kao idealan poklon u prigodama kao što su vjenčanja, rođendani, Božić i sl. Zlatne poluge za krštenje su takođe sve traženije. Jednog dana kada dete odraste, ovakav poklon će verojatno vredeti višestruko više.

zlatne poluge

Back to Top